Vanlige spørsmål om nesespray og rennende nese

 • Forkjølelse

  • Er jeg forkjølet eller har jeg influensa?

   Selv om begge forårsakes av virus1 , har forkjølelse og influensa forskjellige symptomer. Influensasymptomer kommer ofte brått, mens symptomer på forkjølelse opptrer langsommere.2

   Symptomer på forkjølelse starter ofte med sår hals. Etter én eller to dager går dette typisk videre til tett nese samt hoste.2 Feber er uvanlig hos voksne, men lett feber kan forekomme.2 Barn er mer utsatt for feber i forbindelse med forkjølelse.2

   Influensasymptomer oppstår raskere enn symptomer på forkjølelse.2 Symptomer på influensa er feber, sår hals, hodepine, muskelsmerter, utmattelse, tett nese og hoste.2 De fleste influensasymptomer blir gradvis bedre i løpet av to til fem dager, men det er ikke uvanlig å føle seg nedkjørt i en uke eller mer.
   Sesongrelatert influensa er vanligvis ikke forbundet med diaré og oppkast, i hvert fall ikke hos voksne. Disse symptomene oppstår imidlertid med omgangssyke, som er en populær, men unøyaktig betegnelse for virusbasert mage-tarmkatarr.

  • Hvor mange forkjølelser er det vanlig å få i året?

   De fleste får som regel mellom 2 og 5 forkjølelser hvert år.1,5 Barn blir forkjølet oftere enn voksne, fordi de ikke har bygget opp immuniteten ennå.

  • Kan jeg ta antibiotika mot forkjølelse?

   Forkjølelse forårsakes av virus.1 Antibiotika virker bare mot bakterier, ikke virus. Regelmessig bruk av unødvendig antibiotika kan skade helsefremmende bakterier i fordøyelseskanalen og føre til at du utvikler antibiotikaresistens.4

  • Hvorfor blir barn forkjølet så ofte?

   Etter hvert som barnas immunsystem blir sterkere, blir også barna sjeldnere forkjølet. Forkjølelse er vanligere i de kalde månedene når barna er mye innendørs og i tett kontakt med hverandre.5 Mindre barn blir gjerne forkjølet lettere, da de ennå ikke har bygget opp immunitet mot de mange forkjølelsesvirusene. Barn med større søsken og barn som går i barnehagen er også hyppigere forkjølet.

  • Er det en kur mot forkjølelse?

   Det finnes ingen kur mot forkjølelse. Det beste du kan gjøre er å behandle symptomene slik at barnet så raskt som mulig kommer tilbake til normalt igjen.4 Symptomer er vanligvis på det verste de første 2–3 dagene, og deretter begynner de å slippe taket.2

   Symptomer på forkjølelse kan behandles med smertestillende/febernedsettende midler eller febernedsettende legemidler for å dempe verk og smerter, hodepine og feber.2

   Otrivin har produkter spesielt formulert for å åpne tett nese grunnet forkjølelse, høysnue, bihulebetennelse og allergisk rhinitt hos barn og babyer.

  • Finnes det en vaksine mot forkjølelse?

   Det finnes i dag ingen vaksine mot forkjølelse. Det finnes en influensavaksine, men den har ikke noen virkning mot forkjølelse.

  • Hvordan behandler jeg en forkjølelse?

   Det finnes ingen kur mot forkjølelse. Det beste du kan gjøre er å behandle symptomene slik at pasienten så raskt som mulig kommer tilbake til normalt igjen.4 Symptomer er vanligvis på det verste de første 2–3 dagene, og deretter begynner de å slippe taket.1

   Symptomer på forkjølelse kan behandles med smertestillende/febernedsettende midler eller betennelsedempende legemidler for å dempe verk og smerter, hodepine og feber.1,4

   Otrivin har produkter spesielt formulert for å åpne tett nese grunnet forkjølelse, og akutt bihulebetennelse.

  • Bør jeg bli hjemme når jeg er forkjølet?

   Dette må du selv avgjøre. Men du kan tenke på at dersom du er syk, vil du ha problemer med å fungere og yte på et normalt nivå. Og du vil utsette alle rundt deg for infeksjon, spesielt de to første dagene når du er på det mest smittsomme. Å holde seg hjemme når man er syk, bidrar til å stoppe spredningen av basiller.

   Det er en annen faktor å ta hensyn til. Hvis man forsøker å fortsette som vanlig, i stedet for å bli hjemme, kan det føre til en forverring av tilstanden, noe som fører til at det tar enda lenger tid før man blir frisk igjen.

  • Kan jeg bli forkjølet av å være ute i kulden?

   Nei. Den eneste måten å bli forkjølet på er gjennom virus. Så hvorfor blir folk oftere syke om vinteren? Dette finnes det ikke noe fasitsvar på. Men når det er kaldt ute, tilbringer man gjerne mer tid sammen inne hvor man lett kan spre virus.5

   Det er også bevis på at virus lettere spres i tørr luft – akkurat de forholdene som oppstår når man setter på varmen. Uansett temperatur er det virus som forårsaker forkjølelse, ikke utetemperaturen.5

  • Barnet mitt er forkjølet. Hvilken medisin bør jeg bruke?

   Det finnes ingen kur mot forkjølelse. Det beste du kan gjøre er å behandle symptomene slik at barnet så raskt som mulig kommer tilbake til det normale igjen. Symptomer er vanligvis på det verste de første 2-3 dagene, og deretter begynner de å slippe taket.

   Symptomer på forkjølelse kan behandles med smertestillende midler for å dempe verk og smerter, hodepine og feber. Barn og unge bør ikke ta acetylsalisylsyre på grunn av risikoen for Reyes syndrom. Legen kan gi deg mer informasjon. Otrivin 0,5 mg/ml nesespray hjelper til med å åpne tett nese hos barn mellom 2 og 12 år.

 • Allergier

  • Hva er allergi?

   Allergi beskriver en reaksjon som kroppen har mot en bestemt matvare eller stoff i omgivelsene. De fleste stoffene som forårsaker allergier er ikke skadelige, og har ingen virkning på mennesker som ikke er allergiske.6

   Alle stoffer som utløser en allergisk reaksjon, kalles et allergen. Noen av de vanligste allergenene er:

   · pollen
   · husstøvmidd
   · mugg
   · kjæledyr
   · nøtter14

   En allergi utvikles når kroppens immunsystem reagerer på et allergen som om det er en trussel, som en infeksjon. Kroppen produserer antistoffer for å bekjempe allergenet, og dette er en reaksjon som kalles immunrespons.

   Neste gang en person kommer i kontakt med allergenet, husker kroppen denne tidligere eksponeringen og produserer mer av antistoffene. Dette utløser også kjemikaler i kroppen, noe som fører til en allergisk reaksjon.

  • Hvordan kan jeg vite om jeg er allergisk?

   Allergiske reaksjoner oppstår ikke den første gangen du kommer i kontakt med et allergen, men ved et senere kontaktpunkt.

   Årsaken er at kroppens immunsystem først må utvikle en sensitivitet for allergenet før du kan bli allergisk mot det. Immunsystemet må med andre ord gjenkjenne og huske allergenet (for eksempel pollen eller hår fra kjæledyr). Denne prosessen er kjent som sensibilisering.

   Typiske allergiske reaksjoner involverer irritasjon og betennelse (hevelse) i kroppen. Symptomer kan inkludere:
   · rennende nese
   · tett nese
   · nysing
   · hoste
   · kløe i øyne, nese eller hals
   · rennende øyne
   · tungpustethet
   · kortpustethet
   · astma
   · eksem

   Det er viktig å huske at disse symptomene også kan forårsakes av andre lidelser, så oppsøk lege for råd dersom du ikke er sikker på hva som forårsaker symptomene.

  • Er astma en allergi?

   Astma og allergier går ofte hånd i hånd. Astma er en sykdom i luftrørets forgreninger (bronkiene), som fører luft inn og ut av lungene. Det er flere typer astma: Allergisk astma er en type astma som utløses av en allergi (for eksempel allergi mot pollen eller muggsporer).
   Ved et astmaanfall er det tre ting som kan hindre pusten:
   1. Musklene i lungene trekkes sammen slik at luftveiene innsnevres.
   2. Slimhinnene i luftveiene blir hovne og betente.
   3. Til slutt produserer cellene rundt dem tykkere slim enn vanlig.
   Dette hemmer bevegelsen av luft inn og ut av lungene og gjør det vanskelig å puste.

   Kontakt lege umiddelbart hvis du har astma og symptomene forverres.

  • Er jeg utsatt for å utvikle astma hvis jeg har en allergi?

   Astma kan utvikles dersom en person ikke vet at han er allergisk mot pollen og ikke får behandling. Før pollensesongen starter anbefales det å kontakte lege som kan foreskrive antihistaminer. Når det gjelder allergisk astma, er det også viktig å begrense kontakten med allergenet.

  • Hva er allergivaksine?

   Allergivaksiner hjelper kroppen med å bli vant med allergenene som utløser en allergisk reaksjon. De kurerer ikke allergi, men symptomene vil etter hvert bli mildere og du vil ikke få allergiske reaksjoner så ofte som tidligere.

   Allergivaksiner kalles også "allergenspesifikk immunterapi", og kan fungere for deg hvis du ikke responderer godt på orale allergimedisiner eller hvis symptomene varer fra tre måneder til et år.

   Allergenspesifikk immunterapi virker ved at kroppen eksponeres langsomt for et allergen, slik at kroppen kan bygge opp en immunitet mot disse irriterende stoffene. I en periode økes mengden allergen i hver sprøyte og tiden mellom sprøytene blir kortere helt til symptomene avtar. Kontakt lege for mer informasjon om allergenspesifikk immunterapi.

  • Virker allergivaksine mot alle typer allergier?

   Mye avhenger av hvor mye du er allergisk mot og hvor alvorlige symptomer du har.
   Generelt sett fungerer allergivaksiner på allergier mot bistikk, pollen, støvmidd, mugg samt flass fra kjæledyr. Det finnes ingen bevis på at de fungerer mot allergier mot mat, legemidler eller lateks.

  • Hvordan kan jeg redusere effektene av allergien?

   Du må først i så stor grad som mulig forsøke å unngå allergenene du er sensitiv for.

   Hvis du har tett nese på grunn av sesongrelatert allergi (høysnue) eller allergisk rhinitt, er Otricare saltvannspray en effektiv måte å lindre nesesymptomer på.7

   Hvis du er allergisk mot pollen, skal du unngå allergenet og du kan bruke et klimaanlegg for å holde det ute av huset ditt. Når det gjelder støvmidd, kan du legge på støvtette trekk på madrassen og putene. Hvis du er allergisk mot kjæledyr, skal du forsøke å holde dem ute av soverommet.

  • Hvilke typer allergier finnes?

   Det er mange vanlige allergener, inkludert:
   · pollen
   · mugg
   · flass fra kjæledyr
   · støv
   · sjømat
   · egg
   · lateks
   Insektstikk, smykker, kosmetikk, krydder og andre stoffer kan også forårsake allergiske reaksjoner.
   Noen utvikler også allergilignende reaksjoner mot lave eller høye temperaturer, solskinn eller andre miljøtriggere. Noen ganger kan en lett friksjon (at noe gnir eller stryker over huden) forårsake en allergisk reaksjon som elveblest/urtikaria.

  • Kan barn få allergi?

   Hos de fleste oppstår allergier i løpet av spedbarnsalderen eller barndommen. Allergier topper listen over kroniske barnesykdommer.

   Alle barn kan bli allergiske, men barn fra familier med en allergihistorie har større sannsynlighet for selv å få allergi. Barn kan arve tendensen til allergi fra foreldrene, men bare noen av dem vil utvikle en aktiv allergi.

   Allergi hos barn kan opptre på forskjellige måter, inkludert:
   · utslett (atopisk dermatitt eller eksem)
   · sesongrelatert/helårig allergisk rhinitt (også kjent som høysnue)
   · matallergi
   · astma

   Allergisk rhinitt, eller den mer kjente sesongrelaterte allergien "høysnue", er den vanligste av alle barneallergier. Den forårsaker rennende, kløende nese, nysing, postnasal drypp og tett nese. Den kan oppstå når som helst på året.
    

  • Når er det høysesong for allergier?

   Hvis allergien din blir sterkere i visse årstider (sesongrelatert allergi), kan det hende at du er allergisk mot pollen. Om våren er det ofte pollinerende trær som har skylden for allergier. Om sommeren er det i hovedsak gress og ugress som lager pollen. Om høsten er det ugress, spesielt svineblom.

   Hvis symptomene varer hele året (helårsallergi), kan du være allergisk mot støvmidd, flass fra kjæledyr eller mugg. Utendørs er det vanligvis mest mugg sent på sommeren og tidlig på høsten. Men den kan forekomme hele året.

   Du kan være allergisk mot mer enn én ting, og du kan både ha sesongrelatert allergi og helårsallergi. Det er faktisk vanlig at mennesker som har allergi, er allergiske mot mer enn én ting.

  • Hva er årsaken til høysnue?

   Høysnue forårsakes vanligvis av pollen fra gress, ask og småbladet lindetre. Høysnue er en allergisk reaksjon på organismen til ask, som tilhører oliventrefamilien.

  • Hvilke planter forårsaker allergisymptomer?

   Du kan forvente mer plantepollen og sesongrelaterte allergier hvis du kommer i kontakt med noen av disse plantene:

   Blomster/urter
   Amarant, kamille, krysantemum, margeritter, gullris, vanlig solsikke.

   Busker/klatreplanter
   Sypress, jasmin, einebær, blåregn.

   Trær
   Or, ask (hann), osp (hann), bjørk, asklønn (hann), seder (hann), kapoktre (hann), alm, hickory, rød lønn og sølvlønn (hann), morbærtre (hann), eik, oliventre, palmetre (hann), pecan, furu, poppel (hann), platanlønn, valnøtt, piletre (hann).

   Gress
   Tannhirse, svingel, villdurra, koeleria macrantha, hundegress, raigress, storkvein, saltgress, gulaks, timotei.

   Ugress
   Krokfrø, svineblom, balkankuletistel, malurt.

  • Er allergier genetisk?

   Tendensen til å utvikle allergier er ofte arvelig, som betyr at den kan overføres gjennom genene. Men bare fordi at du eller din partner er allergisk, betyr ikke det nødvendigvis at barnet ditt vil bli allergisk.

   En bestemt allergi overføres ikke vanligvis i familier. Men hvis begge foreldrene dine er allergiske, er det sannsynlig at også du er det. Sjansen er også større hvis din mor er allergisk.

  • Kan allergi gjøre meg trøtt?

   Allergier kan påvirke livet ditt på mange områder. Trøtthet og utmattelse er en viktig effekt. Du kan ofte føle deg trøtt om dagen fordi tette neseganger forstyrrer søvnmønsteret. Dette kalles ofte "allergiutmattelsessyndrom".

  • Kan allergier forårsake hodepine?

   Det er tre typer hodepine som potensielt kan knyttes til allergier:
   · bihulehodepine (ansiktssmerter)
   · migrene
   · cluster-hodepine
   Noen typer hodepine skyldes allergi, men de fleste gjør det ikke. Før du oppsøker en allergispesialist, skal du først kontakte legen din for å utelukke de andre og mer vanlige årsakene til hodepine.

 • Bihulebetennelse

  • Hva er bihulebetennelse?

   Bihulebetennelse er en infeksjon eller betennelse i slimhinnene i bihulene.8 Disse er hulrommene i kinnene og rundt øynene.
   Du har fire bihulepar i hodet:9,10,11
   · to bak pannen
   · to på hver side av nesebroen
   · to bak øynene
   · to bak kinnbeina
   Bihulene er forbundet med nesehulen og hjelper til med å regulere temperaturen og vanninnholdet i luften som går ned til lungene. Slimet som naturlig produseres i bihulene, renner vanligvis inn i nesen gjennom små kanaler.12

   Bihulebetennelse kan oppstå når disse kanalene tettes igjen når bihulene har blitt infiserte og betente.8 Bihulene bak kinnbeina (de største) er de som oftest berøres. Bihulebetennelser kommer ofte etter en forkjølelse, og kan forårsake smerter og trykk i pannen, øye- og kjeveområdet, og kan minne om tannverk.8

  • Hva er symptomene på akutt bihulebetennelse?

   Hvis du har smerter og trykk i ansiktet, og har tett eller rennende nese, er det stor mulighet for at du har akutt bihulebetennelse.8 Du kan også føle økt smerte og trykk i ansiktet når du lener deg forover eller beveger på hodet. Kontakt lege hvis du har store smerter i bihulene, eller hodepine, feber og tykt slim i nesen.
   Andre vanlige symptomer på akutt bihulebetennelse er:
   · smerter og ømhet i bihulene i ansiktet
   · rennende nese
   · tett nese
   · feber
   · hodepine
   · dårlig ånde
   · tykt slim i nesen
   · hoste
   · feber

  • Hva er årsaken til akutt bihulebetennelse?

   Akutt bihulebetennelse kan forårsakes av:
   · virus
   · bakterier
   · allergier
   · mekaniske blokkeringer8
   Og den vanligste årsaken er de samme virusene som forårsaker vanlig forkjølelse. Mange personer med neseallergier som for eksempel allergisk rhinitt, har sannsynligvis tilbakevendende eller langvarig bihulebetennelse.6 Nesepolypper, fremmedlegemer (vanligvis hos barn), strukturelle problemer i nesen som f.eks. skjev skillevegg, og andre tilstander kan også blokkere nesepassasjene, og øke risikoen for akutt bihulebetennelse.8

  • Hvordan kan jeg forhindre akutt bihulebetennelse?

   Det er flere måter å redusere sjansen for å få akutt bihulebetennelse:
   · behandle tett nese forårsaket av forkjølelse eller allergi så snart som mulig. Dette kan hjelpe til med å forhindre at det utvikler seg en bakteriell infeksjon i bihulene
   · unngå kontakt med personer som er forkjølet eller har andre virusinfeksjoner i de øvre luftveiene. Hvis du har kontakt med personer som har slike infeksjoner, skal du vaske hendene ofte, spesielt etter at du har vært i kontakt med de som er smittet11
   · unngå røyk fra sigaretter, sigarer og piper både hjemme og på arbeidsplassen. Røyk forårsaker og irriterer betente slimhinner i nesen og bihulene8
   · hvis du har allergier, skal du unngå det som utløser allergien. Du bør også vurdere om du skal spørre legen om allergivaksiner (immunterapi)
   · unngå å puste inn tørr luft. Vurder å bruke en luftfukter hjemme og på jobb for å øke luftfuktigheten4
   Generelt sett vil tiltakene som forebygger forkjølelse også forebygge akutt bihulebetennelse. Det beste rådet er å ha en sunn livsstil. Ikke røyk, tren regelmessig, ha et sunt kosthold med mye vitaminer, få rikelig med frisk luft, få tilstrekkelig med søvn, begrens alkoholinntaket og unngå stress. Dette vil styrke immunsystemet og hjelpe til med å forebygge sykdommer.13

  • Hvor lenge kan en bihulebetennelse vare?

   I ukompliserte tilfeller begynner symptomene på bihulebetennelse å lette innen få dager. Bihulebetennelse kan være enten akutt (plutselig) eller kronisk (langvarig).8 De fleste akutte virusbaserte bihulebetennelser går over av seg selv innen 10 til 14 dager.
   Men hvis betennelsen ikke går helt over og symptomene på bihulebetennelse (som sterke smerter i bihulene, hodepine, feber og tykt slim i nesen) ikke blir bedre eller verre, kan det hende at du har utviklet kronisk bihulebetennelse, som kan være infisert med bakterier og må behandles med antibiotika.8 Derfor bør du umiddelbart kontakte lege.

  • Når bør jeg kontakte legen om dersom jeg har bihulebetennelse?

   Innen én til to uker vil akutt bihulebetennelse vanligvis ha gått over.8 Men hvis symptomene vedvarer eller blir verre, må du kontakte lege umiddelbart.

  • Hvordan behandles akutt bihulebetennelse?

   Ved hovne slimhinner i nesen eller bihulene, kan du bruke Otrivins slimhinneavsvellende produkter i form av nesedråper og nesesprayer, for å lindre symptomene på akutt bihulebetennelse.

   Antibiotika virker ikke mot virusinfeksjoner, så det vil ikke virke mot bihulebetennelse som er forårsaket av et virus.4
   Bakteriell bihulebetennelse kan imidlertid behandles med antibiotika. Du vil sannsynligvis bli bedre innen få dager, men noen symptomer kan vare i flere uker. Hvis du har kronisk bihulebetennelse, kan det hende at du må ta medisinen i lengre tid.

   Medisiner som oftest brukes ved behandling av bihulebetennelse inkluderer en kombinasjon av:
   · antibiotika som f.eks. amoxicillin, som dreper bakterier
   · slimhinneavsvellende stoffer, som reduserer utvidede blodkar og hevelser i slimhinnene i nesen
   · smertestillende og feberdempende midler, som f.eks. acetaminofen eller ibuprofen, for å lindre smerter og feber
   · mukolytika, som gjør slimhinnen tynnere
   · kortikosteroider, som beklometason eller prednison, som reduserer betennelse i nesegangene.8 Noen kortikosteroider brukes for eksempel som en nesespray i tilfelle allergier
   Sykdommen kan forverres mens man behandles for akutt eller kronisk bihulebetennelse.8 Først kan det hende du begynner å føle deg litt bedre av antibiotika og egenbehandling, men så blir symptomene verre og det kan bli nødvendig med ytterligere behandling som krever en resept fra lege.

  • Hvordan kan jeg behandle bihulebetennelse uten å bruke medisin?

   Det beste rådet er å holde seg varm og unna anstrengende aktiviteter. Det er også flere ting du kan gjøre hjemme for å lindre symptomene:
   · drikk rikelig med væske
   · unngå røykfylte områder8
   · legg et varmt, fuktig håndkle eller gelpakke på ansiktet i 5 til 10 minutter om gangen, flere ganger om dagen11
   · pust inn varm, fuktig luft fra en dampende dusj, et varmt bad eller en vask fylt med varmt vann8
   · bruk saltvannsspray som OtriCare og OtriCare Aloe vera for å holde nesegangene fuktige og bruk saltvannsskylling for å holde nesegangene åpne og vaske ut slim, bakterieslim, virus og bakterier

   Hvis symptomene vedvarer eller blir verre, for eksempel smerter i bihulene, hodepine, feber og tykt slim i nesen, skal du kontakte lege umiddelbart.

  • Er bihulebetennelse smittsomt?

   Virusinfeksjoner som fører til bihulebetennelse kan være smittsomme, mens bakteriell bihulebetennelse i hovedsak ikke er smittsom.

   Det er viktig å huske at de fleste virusinfeksjonene i de øvre luftveiene (vanlig forkjølelse) forårsaker tett nese, noe som kan involvere bihulene.6 Hvis virusinfeksjonen varer lenger enn det som er normalt ved en forkjølelse, kan det hende du har virusbasert bihulebetennelse. Slike virus er svært smittsomme og vil sannsynligvis forårsake forkjølelse eller bihulebetennelse hos andre som kommer i kontakt med dem.

   Bakteriell bihulebetennelse oppstår ofte som en komplikasjon ved en virusbasert forkjølelse.8 Bakterier som forekommer normalt i nese og hals utnytter virusinfeksjonen for å invadere de betente bihulegangene. Disse bakteriene som forårsaker bihulebetennelse kan overføres fra person til person, men vil ikke forårsake en infeksjon med mindre forholdene ligger til rette for det. I motsetning til forkjølelsesvirus, vil de fleste som kommer i kontakt med noen som har bihulebetennelse ikke utvikle infeksjonen, heller ikke hvis de eksponeres for bakterien.

 • Ta Otrivin

  • Kan jeg bruke Otrivin når jeg er gravid?

   Otrivin skal ikke brukes av gravide.

  • Kan jeg bruke Otrivin når jeg ammer?

   Under amming bør Otrivin kun brukes etter anbefaling fra lege.
   Rådfør deg med lege eller apotek før du bruker noe legemiddel.

  • Kan jeg bli avhengig av Otrivin?

   Det er lite sannsynlig at du vil bli avhengig av Otrivin dersom den brukes som anbefalt. Virkestoffet i Otrivin (xylometazolin) har vært markedsført i Europa i mer enn 50 år, og har vært brukt av over 660 millioner mennesker. Virkningen av produktet som slimhinneavsvellende er godt etablert. Les alltid pakningsvedlegget nøye før du bruker Otrivin og følg anvisningene om dosering, brukshyppighet og behandlingens varighet.

  • Hvordan bruker jeg Otrivin?

   Slik bruker du Otrivin nesespray som inneholder xylometazolin:
   · puss nesen godt
   · spray 1 spray per nesebor (for pumpeflaske)
   · legemidlet kan brukes opptil 3 ganger om dagen ved behov (ikke mer enn 3 dusjer per dag i hvert nesebor)
   · ikke overskrid 3 dusjer per dag i hvert nesebor

   Slik bruker du Otribaby engangsdose:
   · bøy hodet bakover og før tuppen på ampullen rett innenfor åpningen på neseboret
   · trykk forsiktig på ampullen og press ut noen få dråper – trykk litt hardere om nødvendig
   · gjenta for det andre neseboret etter at du har snudd babyens hode til den andre siden
   · produktet brukes vanligvis 2–4 ganger per dag per nesebor

   Slik bruker du Otribaby neserenser:
   - Sett sugestykket i munnen og enden av filteret i babyens nesebor
   · sug forsiktig i sugestykket
   · gjenta for det andre neseboret
   - Kast brukte filtre for å forhindre risikoen for ytterligere infeksjoner

  • Kan jeg bruke Otrivin samtidig med allergitabletter?

   Ja. Otrivin er ikke kontraindisert ved bruk i kombinasjon med antihistaminer og antiallergimedisiner.

  • Kan Otrivin brukes av barn?

   Otrivin produkter som inneholder 1 mg/ml xylometazolin, skal ikke brukes av barn under 12 år. Otrivin 0,5 mg/ml xylometazolin er indikert hos barn fra 2 til og med 11 år, og kan brukes under tilsyn av voksne.

  • Hvor kan jeg kjøpe Otrivin-produkter?

   Otrivin-produkter er reseptfritt og kan kjøpes i dagligvare, kiosker, bensinstasjoner og apotek. For bestemte steder, se under fanen Kjøp.

 • Vanlige spørsmål

  • Er jeg forkjølet eller har jeg influensa?

   Selv om begge forårsakes av virus,1 har forkjølelse og influensa forskjellige symptomer. Influensasymptomer kommer ofte brått, mens symptomer på forkjølelse opptrer langsommere.2

   Symptomer på forkjølelse starter ofte med sår hals. Etter én eller to dager går dette typisk videre til tett nese samt hoste.2 Feber er uvanlig hos voksne, men lett feber kan forekomme.2 Barn er mer utsatt for feber i forbindelse med forkjølelse.2

   Influensasymptomer oppstår raskere enn symptomer på forkjølelse.2 Symptomer på influensa er feber, sår hals, hodepine, muskelsmerter, utmattelse, tett nese og hoste.2 De fleste influensasymptomer blir gradvis bedre i løpet av to til fem dager, men det er ikke uvanlig å føle seg nedkjørt i en uke eller mer.
   Sesongrelatert influensa er vanligvis ikke forbundet med diaré og oppkast, i hvert fall ikke hos voksne. Disse symptomene oppstår imidlertid med omgangssyke, som er en populær, men unøyaktig betegnelse for virusbasert mage-tarmkatarr.

  • Hvor mange forkjølelser er det vanlig å få i året?

   De fleste får som regel mellom 2 og 5 forkjølelser hvert år.1,5 Barn blir forkjølet oftere enn voksne, fordi de ikke har bygget opp immuniteten ennå.

  • Kan jeg ta antibiotika mot forkjølelse?

   Forkjølelse forårsakes av virus.1 Antibiotika virker bare mot bakterier, ikke virus. Regelmessig bruk av unødvendig antibiotika kan skade helsefremmende bakterier i fordøyelseskanalen og føre til at du utvikler antibiotikaresistens.4

  • Hvorfor blir barn forkjølet så ofte?

   Etter hvert som barnas immunsystem blir sterkere, blir også barna sjeldnere forkjølet. Forkjølelse er vanligere i de kalde månedene når barna er mye innendørs og i tett kontakt med hverandre.5 Mindre barn blir gjerne forkjølet lettere, da de ennå ikke har bygget opp immunitet mot de mange forkjølelsesvirusene. Barn med større søsken og barn som går i barnehagen er også hyppigere forkjølet.

  • Barnet mitt er forkjølet. Hvilken medisin bør jeg bruke?

   Det finnes ingen kur mot forkjølelse. Det beste du kan gjøre er å behandle symptomene slik at barnet så raskt som mulig kommer tilbake til det normale igjen. Symptomer er vanligvis på det verste de første 2-3 dagene, og deretter begynner de å slippe taket.

   Symptomer på forkjølelse kan behandles med smertestillende midler for å dempe verk og smerter, hodepine og feber. Barn og unge bør ikke ta aspirin på grunn av risikoen for Reyes syndrom. Legen kan gi deg mer informasjon. Otrivin 0,5 mg/ml nesespray hjelper til med å åpne tett nese hos barn mellom 2 og 12 år.

  • Hva er allergi?

   Allergi beskriver en reaksjon som kroppen har mot en bestemt matvare eller stoff i omgivelsene. De fleste stoffene som forårsaker allergier er ikke skadelige, og har ingen virkning på mennesker som ikke er allergiske.6

   Alle stoffer som utløser en allergisk reaksjon, kalles et allergen. Noen av de vanligste allergenene er:

   · pollen
   · husstøvmidd
   · mugg
   · kjæledyr
   · nøtter14

   En allergi utvikles når kroppens immunsystem reagerer på et allergen som om det er en trussel, som en infeksjon. Kroppen produserer antistoffer for å bekjempe allergenet, og dette er en reaksjon som kalles immunrespons.

   Neste gang en person kommer i kontakt med allergenet, husker kroppen denne tidligere eksponeringen og produserer mer av antistoffene. Dette utløser også kjemikaler i kroppen, noe som fører til en allergisk reaksjon.

  • Hvordan kan jeg vite om jeg er allergisk?

   Allergiske reaksjoner oppstår ikke den første gangen du kommer i kontakt med et allergen, men ved et senere kontaktpunkt.

   Årsaken er at kroppens immunsystem først må utvikle en sensitivitet for allergenet før du kan bli allergisk mot det. Immunsystemet må med andre ord gjenkjenne og huske allergenet (for eksempel pollen eller hår fra kjæledyr). Denne prosessen er kjent som sensibilisering.

   Typiske allergiske reaksjoner involverer irritasjon og betennelse (hevelse) i kroppen. Symptomer kan inkludere:
   · rennende nese
   · tett nese
   · nysing
   · hoste
   · kløe i øyne, nese eller hals
   · rennende øyne
   · tungpustethet
   · kortpustethet
   · astma
   · eksem

   Det er viktig å huske at disse symptomene også kan forårsakes av andre lidelser, så oppsøk lege for råd dersom du ikke er sikker på hva som forårsaker symptomene.

  • Hva er bihulebetennelse?

   Bihulebetennelse er en infeksjon eller betennelse i slimhinnene i bihulene.8 Disse er hulrommene i kinnene og rundt øynene.
   Du har fire bihulepar i hodet:9,10,11
   · to bak pannen
   · to på hver side av nesebroen
   · to bak øynene
   · to bak kinnbeina
   Bihulene er forbundet med nesehulen og hjelper til med å regulere temperaturen og vanninnholdet i luften som går ned til lungene. Slimet som naturlig produseres i bihulene, renner vanligvis inn i nesen gjennom små kanaler.12

   Bihulebetennelse kan oppstå når disse kanalene tettes igjen når bihulene har blitt infiserte og betente.8 Bihulene bak kinnbeina (de største) er de som oftest berøres. Bihulebetennelser kommer ofte etter en forkjølelse, og kan forårsake smerter og trykk i pannen, øye- og kjeveområdet, og kan minne om tannverk.8

  • Hvordan kan jeg forhindre akutt bihulebetennelse?

   Det er flere måter å redusere sjansen for å få akutt bihulebetennelse:
   · behandle tett nese forårsaket av forkjølelse eller allergi så snart som mulig. Dette kan hjelpe til med å forhindre at det utvikler seg en bakteriell infeksjon i bihulene
   · unngå kontakt med personer som er forkjølet eller har andre virusinfeksjoner i de øvre luftveiene. Hvis du har kontakt med personer som har slike infeksjoner, skal du vaske hendene ofte, spesielt etter at du har vært i kontakt med de som er smittet11
   · unngå røyk fra sigaretter, sigarer og piper både hjemme og på arbeidsplassen. Røyk forårsaker og irriterer betente slimhinner i nesen og bihulene8
   · hvis du har allergier, skal du unngå det som utløser allergien. Du bør også vurdere om du skal spørre legen om allergivaksiner (immunterapi)
   · unngå å puste inn tørr luft. Vurder å bruke en luftfukter hjemme og på jobb for å øke luftfuktigheten4
   Generelt sett vil tiltakene som forebygger forkjølelse også forebygge akutt bihulebetennelse. Det beste rådet er å ha en sunn livsstil. Ikke røyk, tren regelmessig, ha et sunt kosthold med mye vitaminer, få rikelig med frisk luft, få tilstrekkelig med søvn, begrens alkoholinntaket og unngå stress. Dette vil styrke immunsystemet og hjelpe til med å forebygge sykdommer.13

 • Allergi

1 Eccles, R. 2005. Understanding the symptoms of the common cold and influenza. The Lancet, Vol. 5

2 Eccles, R. 2009. Mechanisms of symptoms of common cold and flu. Basel, Birkhäuser and Eccles, R. 2009. Over the counter medicines for colds. Basel: Birkhäuser

3 All About Colds. Otrivine. Available from http://www.otrivine.co.uk/symptoms/cold (accessed 10 July 2018)

4 COPD - Mayo Clinic. 2015. Diseases and Conditions. Mayo Foundation for Medical Education and Research

5 Grief, N. 2005. Upper Respiratory Infections. Department of Family Medicine, University of Illinois at Chicago, 1919 West Taylor Street, Suite 186B, Chicago, IL 60612, USA

6 Naclerio, R. M. et. al. 2010. Pathophysiology of nasal congestion. International Journal of General Medicine. Dovepress

7 OtriCare Saltvann nesespray pakningsvedlegg (juni 2018)

8 Fokkens, W. J. et al. 2012. Rhinology. European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps. Official Journal of the European and International Societies. Vol. 50, supplement 23

9 Eccles, R. 2003. Anatomy and Physiology of the Nose and Control of Nasal Airflow. Philadelphia, Pa. London, Mosby, c2003.

10 Eccles, R. 2003. Menthol: Effects on Nasal Sensation of Airflow and the Drive to Breathe. Common Cold and Nasal Research Centre, Cardiff School of Biosciences.

11 All About Sinusitis. Otrivine. Available from http://www.otrivine.co.uk/symptoms/sinuses (accessed 10 July 2018)

12 Cleveland Clinic. 2015. Migraine Headaches

13 Stay Healthy: 6 Tips for Avoiding Cold and Flu. WebMD. Available from https://symptoms.webmd.com/cold-flu-map/avoid-cold-flu (accessed 10 July 2018)

14 Allergies. Indoor vs. Outdoor. Flonase. Available at https://www.flonase.com/allergies/indoor-vs-outdoor-allergens/ (accessed 10 July 2018)