Nesespray mot tett nese hos baby og spedbarn

Barn puster hovedsakelig gjennom sine små neser til de er ca 6 måneder gamle 1. Derfor kan tett nese gjøre det veldig vanskelig for dem å puste, spise og sove. Tett nese kan ha flere årsaker, blant annet tørr luft, følsomhet, eller infeksjoner. Siden barnet ikke kan fortelle om sin tette nese, er det viktig å vite hvordan man kan oppdage og lindre symptomene.

Symptomer på at spedbarnet er forkjølet

  • Barnet høres tett ut og kan ha problemer med å puste under amming.
  • En lei og urolig baby som ikke roer seg ved amming.
  • Rennende nese, nysing og hoste.

Hvordan behandler man tett nese hos barn

Både forkjølelse og influensa er forbigående tilstander. Legemidler som paracetamol kan lindre feber og hodepine. Avsvellende midler, som xylometazolin kan lette symptomene av tett nese betraktelig, men kan ikke helbrede verken forkjølelse eller influensa.

Otrivin nesespray for barn virker avsvellende og åpner tette neser hos barn fra 2 år. Hvis spedbarnet ditt ikke kan puste fritt pga tett nese, kan OtriBaby nesesuger eller saltvannsoppløsning hjelpe.

Det er en god ide å bruke en luftfukter for å motvirke tørr luft inne. Det finnes også andre enkle tiltak for å forsøke å hindre tett nese. Unngå for eksempel at barnet ditt har kontakt med syke mennesker og sørg for at barnet ikke utsettes for tobakksrøyk og andre luftforurensinger.

Anbefalte produkter

Hva som forårsaker tett nese hos små barn

Grunnen til at en baby får tett nese er de samme som når du får det. Forkjølelse er en av de vanligste grunnene, særlig fordi barn ennå ikke har bygget opp immunforsvaret mot virus som forårsaker forkjølelse. Det er veldig vanlig at barn blir forkjølet i løpet av sitt første leveår. Heldigvis går de fleste forkjølelser over av seg selv etter 1 til 2 uker.

Men hvis barnet ditt har feber (ofte høy), hodepine, er trøtt, har tørr hoste, vondt i musklene eller spiser mindre enn vanlig, kan det også være influensa. Av og til er influensasymptomer hos barn vondt i magen, brekninger og diare. I slike tilfeller anbefales å ta kontakt med lege umiddelbart.

For mer informasjon om barnets nese, besøk vår FAQ-side

Kilder:

*Förkylning hos barn -1177.se – Råd om vård från Sveriges landsting URL: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Forkylning-hos-barn/ Hentet 2013-10-03

**Andingssvårigheter hos barn -1177.se – Råd om vård från Sveriges landsting URL: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Andningssvarigheter-hos-barn/ Hentet 2013-10-03

1 Babies and Breathing – Why do babies prefer to breathe through their nose? – Happy Baby USA -
URL: http://happybabyusa.org/2011/06/01/babies-and-breathing-why-do-babies-prefer-to-breathe-through-their-nose/ Hentet 2013-10-03