Tips mot tørr nese hos barn og voksne

Vi kan alle oppleve tørr og irritert nese, særlig etter en forkjølelse eller i forbindelse med allergi.

De fleste vet at det er viktig å smøre huden for å tilføre fuktighet og holde den myk, smidig og motstandskraftig. Det samme gjelder for nesen. Tørre slimhinner fungerer dårligere, og risikoen for problemer øker når flimmerhårene i nesen får problemer med å holde fremmede partikler unna, som virus og pollen.

Tørre slimhinner i nesen, som samler sekret og skorper, er et vanlig problem hos både barn og voksne. Spedbarn er ofte forkjølet og snørrete – noe som kan arte seg som tett eller rennende nese, hoste og til og med brekninger. Barnet får problemer med å puste, det blir irritert, urolig og har problemer med å spise og sove.

Anbefalte produkter

Behandling av tørr nese

Når du skyller nesen med saltoppløsning rengjør du slimhinnene i nesen skånsomt, og du gjenoppretter den naturlige fuktighetsbalansen – noe som gjør det lettere å puste gjennom nesen.

Tørr luft kan irritere slimhinnene og øke risikoen for infeksjon, fordi slimhinnene blir tørre og fungerer dårligere. Tørr luft opplever du oftest i oppvarmede rom, rom med aircondition og i fly.1 Om vinteren er også ofte den kalde luften ute tørr. Å fukte nesen med saltvannsoppløsning har vist seg å bidra til å forebygge og lindre forkjølelsessymptomer i nesen og å redusere problemene med allergier. Hvis du renser med saltvannsoppløsning først, øker det effekten av de andre, lokalt virkende medikamentene du tar etterpå.

Tenk på at:

  • Tørr nese kan gjøre deg mer disponert for infeksjoner.2
  • Hvis du er i et miljø med tørr luft kan det være smart å smøre nesen.
  • Saltvannsoppløsning lindrer effektivt

Saltvannsoppløsning er ekstra bra for barn fordi det er skånsomt.


Finn svar på vanlige spørsmål:

Kilder:

1 Forkjølelse - om forkjølelse og behandling -helsenorge.no – Helsedirektoratet. URL: http://helsenorge.no/Sykdomogbehandling/Sider/forkjolelse.aspx. Hentet 2013-10-28

2 Nästäppa och snuva- 1177.se – Råd om vård från Sveriges landsting. URL: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Nastappa-och-snuva/ Hentet 2013-10-03