Hvordan kan man bli kvitt tett nese?

De fleste av oss blir forkjølet 2 til 4 ganger i året1, men har du lurt på hva en forkjølelse egentlig er? Enkelt sagt er det en smittsom virusinfeksjon som kan komme fra mer enn 200 forskjellige virus.2 Den spres som regel med små luftbårne dråper fra hosting eller nysing. En person kan være smittebærer fra dagen før sykdommen bryter ut til 1-3 dager etter at man føler seg bedre. Symptomene kommer som regel 2-3-dager etter at man er smittet.3

Å være tett i nesen er en slitsom følge av å være forkjølet. Den typen tett nese du får når du er forkjølet, oppstår fordi du får overskudd av sekret i nesen og at de mange små blodkarene i nesen hovner opp. Luftpassasjene i nesen blir trangere, og sekretet i nesen kan blokkere dem helt.

Mange kan oppleve at de er tette i nesen selv om de har normal luftgjennomstrømming i nesen. Snue er en kombinasjon av tett nese og økt slimproduksjon i nesen.

I noen tilfeller kan tett nese forårsakes av kronisk betennelse i slimhinnen i nesen, allergi eller polypper. Ved vedvarende problemer ta kontakt med lege. Otrivin er for korttidsbruk mot tett nese.

Forkjølelses-symptomer å se opp for:

  • tett nese
  • rennende nese
  • vondt i halsen
  • nysing
  • hoste
  • trøtthet
  • av og til feber

Hvordan bli kvitt tett nese

Når man er forkjølet, kan det føles som man er villig til å gjøre hva som helst for å bli kvitt den, men unngå antibiotika. Antibiotika behandler bakterier og ikke virus, og hjelper derfor ikke mot forkjølelse.1 Men heldigvis kan Otrivin nesespray åpne den tette nesen og gjøre livet litt mer levelig. Ikke glem å drikke mye væske for å unngå uttørking.

Anbefalte produkter

Hvordan forebygge forkjølelse

En forkjølelse smitter ved at man puster inn virus eller ved at man berører smittebærere, for eksempel en penn, tangenter, en telefon for så å ta på øynene eller munnen. Vasker du hendene regelmessig, reduserer du sjansene for å bli smittet. Og det er jo uansett en god vane. Å holde seg i god form reduserer også smittefaren. Det er også smart å holde seg unna steder med mange mennesker der smitte kan forekomme.


Finn svar på vanlige spørsmål:

Kilder:

* Bulman, K. & Moonie, E. (2004) Early Years, pp.111. Heinemann Educational Publishers: Oxford.

** Book of Nose:Monto AS. Studies of the community and family: acute respiratory illness and infection. Epidemiol Rev 1994; 16:351‐373.

*** Bailey, J. (2009) What happens when you breathe?, pp.27. The Rosen Publishing Group Inc: New York.

1 Book of Nose: Monto AS. Studies of the community and family: acute respiratory illness and infection. Epidemiol Rev 1994; 16:351‐373.

2 Common cold overview- U.S Department of Health and Human Services. URL: http://www.niaid.nih.gov/topics/commoncold/Pages/overview.aspx. Hentet 2013-10-03

3 Forkjølelse - om forkjølelse og behandling
-helsenorge.no – Helsedirektoratet. URL http://helsenorge.no/Sykdomogbehandling/Sider/forkjolelse.aspx Hentet 2013-10-28